Bericht van de NGF

De ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten kunnen zeer gevaarlijk zijn voor mensen.

Teken komen niet uitsluitend voor in bossen, maar zijn overal te vinden waar natuur is: in achtertuinen, stadsparken, duinen en ook op golfbanen. Om die reden is de NGF een structurele samenwerking aangegaan met de Stichting Tekenbeetziekten en de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten om gezamenlijk golfers te informeren over risico’s en het voorkomen daarvan.

Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo'n 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Teken kunnen actief zijn bij temperaturen boven de 5-7 graden. In 2014 nog kregen 23.500 mensen een rode ring- of vlekvormige uitslag op de huid, wat duidt op de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme kan opgelopen worden door een beet van een met de Borrelia-bacterie besmette teek. Indien niet tijdig gediagnosticeerd en behandeld, kan de ziekte van Lyme een ernstige, invaliderende en chronische ziekte worden. Preventieve maatregelen, controleren op teken na een rondje op de baan, de teek snel verwijderen en weten op welke symptomen je moet letten, zijn essentieel om de kans op de ziekte van Lyme te minimaliseren.

Omdat voorkomen beter is dan genezen volgt hieronder een stappenplan om de kans op een tekenbeet en eventuele ziekte zo klein mogelijk te maken.

Zie ook: https://www.golf.nl/nieuws/themas/pas-op-teken